Opplev Glasshytta

Å gå inn gjennom dørene til Glasshytta på Hadeland Glassverk er som å komme til en annen tid. Glasshytta er Glassverkets pulserende hjerte. Her kan du bevege deg rundt mellom verkstedene og se glassblåserne i aksjon.

Produksjonen av glass ved Hadeland Glassverk skjer fortsatt etter de samme metodene som for over 250 år siden. Resultatet av de eldgamle håndverkstradisjonene kan beundres både rundt i hallen og ellers på området. Vaser, glass og kupler havner i butikkene, og små og store kunstverk pynter opp i alle bygninger. Til glede og inspirasjon for nye og eldre generasjoner.

Se glass bli til, og prøv deg som glassblåser selv og blås ditt eget glass. Nedkjølingen av glasset er viktig for at det ikke skal sprekke. Du må derfor vente halvannen time fra glasset er blåst til det kan hentes. Det er derfor lurt å blåse ditt eget glass som første aktivitet når du besøker glassverket. Pris: Blås ditt eget glass (inkl. inngang) kr 185,- (NB. Se aktivitetskalenderen vår for når vi tilbyr Glassblåsing!)

Bestill gjerne en omvisning med guide. Kontakt vår booking på telefon 61 31 66 19 eller send oss en mail på booking@hadeland-glassverk.no. Vi guider grupper fra 2- 100 personer ( minimum 15 betalende pr gruppe). Pris: kr 100,- pr person. Ønsker du en omvisning i både Glasshytta og Glassmuseet koster det kr.130,- pr person.

En glassblåser i blodet

Martin Johansson er femte generasjon glassblåser på Hadeland.Hans tippoldefar Joacim Johansson kom med familien fra Sverige til Hadeland på 1860-70-tallet. Joacims sønn, Johan Wilhelm Johansson ble glassmester og har ord på seg for å være den kanskje aller dyktigste mesteren i Hadelands historie. Hans sønn igjen – Willy – ble en særdeles produktiv designer. Han designet over 200 kunstglassmodeller og en rekke vinserier, og ble berømmet med priser i inn- og utland.

– Min farfar var kunstnerisk leder og designer her fra 1947 til 1988, forteller Martin. Han snakker mens hans jobber, svinger stanga fra ovnen til stolen, holder den glødende massen i hånda i en slags klut av våt og herdet papp i mange lag, bare en centimeter tykk. Han snurrer og former, glassmassen vokser og lystrer, mens flammene slikker oppover og gnistene fyker.

– Jeg husker at jeg farfar leide meg gjennom hallen da jeg var liten gutt, da var det over 200 mann som jobbet her, det gjorde inntrykk.

For Martin handler det om kreativitet. Og samhold. – Vi tøyer grenser, og jobber i team. Det er høyt tempo, så vi må være en sammensveiset gjeng. Kreativiteten og kjærligheten til faget har fått utløp i en egen kunstglass-serie som består av en vase og en bolle. – Serien er døpt “Ina”, etter min kone, sier Martin.

© Porsgrunds Porselænsfabrik AS 2018