Hvilke glass til hvilke musserende vin

I dagligtale snakker mange om champagne, men du visste sikkert at dette bare er én av utrolig mange varianter av musserende vin?

 

Foto: Tonje Land


Musserende vin er som oftest hvit, men kan også være rosa, og produseres av både grønne og røde druesorter. Nesten all musserende vin lages etter en metode der druemosten får gjære en andre gang på flaske. Det er dette som utvikler kullsyren, eller boblene i vinen.

Det er verdt å merke seg at en musserende vin av god kvalitet ikke skal kjennes som en Farris, med peprende, harde, store bobler. Tvert i mot er det slik at myke og små bobler anses som et kvalitetstegn.

Grovt sett kan man dele musserende vin inn i 3 ulike stiler:


 
1. Lette og fruktige musserende viner

 

For eksempel: Prosecco, Sekt, enklere Cava og enklere Crémant.

Til de enkleste typene musserende vin kan man bruke en cavaskål som frigjør kullsyren og åpner opp for de myke, fruktige aromaene. Man kan også bruke et helt rett glass (flute), da det ikke er behov for en stor klokke eller mye innsnevring i toppen av glasset når du drikker en enkel vin.
 
Flotte glass til lette og fruktige musserende viner


 
2. Friske og mineralske musserende viner

 

For eksempel: Champagne, Petillant naturel, Britisk musserende, mer kompleks Cava og mer kompleks Crémant.

 

Disse vinene krever noe større klokke og noe mer innsnevring i toppen av glasset, for å «holde på» bobler og aroma. Tulipanformede champagneglass egner seg aller best til denne typen viner. Hvitvinsglass og Allroundglass kan også benyttes.

 
  
3. Store og komplekse musserende viner

 

For eksempel: Fatlagrede champagner og årgangschampagne.

Komplekse viner krever, på lik linje med de friske, mineralske vinene, glass med en noe større klokke og noe innsnevring i toppen av glasset, for å «holde på» bobler og aroma. Tulipanformede champagneglass egner seg godt, men man kan også vurdere å bruke hvitvinsglass, eller allroundglass. Disse glassene har en større klokke, og vil tillate at vinen åpner seg mer, og frigjør aroma og smak.

 

Dekantering av musserende vin

 

Mange tror kanskje at dekantering av musserende vin ødelegger gleden med boblene i drikken, men dette er ikke nødvendigvis tilfelle. Musserende vin har, på lik linje med andre viner godt av å lufte seg, særlig unge og ferske viner. Dette for at vinene skal åpne seg i aromaen og bli rundere i smaken, noe som skjer ved kontakt med oksygen. Det er viktig å bruke en karaffel med smal åpning og ikke for bred bunn, slik at boblene ikke forsvinner, for eksempel en hvitvinskaraffel.

Du har oppnådd gratis frakt!

  • BARNESERVISE NORSKE SKOGSDYR 3 DELER
    • Option Value
    kr 4444,00
  • Det er %1 varer i handlekurven.
  • Delsum N/A